Haber

Seçim Sonrası Dolar Tahminleri Devam Ediyor: Seçim Sonrası Dolar/TL Yükselir mi?

Dövizdeki uzun vadeli baskı ortamı, ekonomik modelin dayandığı verilerle birlikte bakıldığında çok avantajlı görünmüyor. Ancak Türkiye’deki ekonomik verilerde tabanın finansal okuryazarlığında doların önemli bir yere sahip olması algı yönetimine yönelik saldırıların önlenmesini gerektirmektedir. ancak KKM veya yedekler gibi konular bunun için verimli olmadığı için seçim sonrası nasıl bir ortam merak ediliyor. İktidarın mevcut iktidarın devamı mı yoksa Millet İttifakı’nın ekipleri mi olacağı sorgulaması en çok ekonomi ve dolar için önemli. Türkiye’de ekonomik akımlarda vücut bulan ortodoks-heterodoks çatışması, seçim sonrası dolar/TL ne olacak sorusunun sorulmasına neden oluyor.

Düşük faiz ortamında dolar/TL, 2021’in son çeyreğinde gelişen kur ataklarıyla zirveleri beğendi. Saat 19.25’teki küresel gerçek, uzun süredir ortaya çıkıyor: “Seçimden sonra dolar yükselir mi?” olarak öne çıkıyor.

Reel faiz oranlarındaki negatif farkın çok net olması ve piyasa faizleri ile Merkez Bankası’nın gösterge faiz oranı arasındaki bağlantının seçim sonrası faiz artırımına bakması dikkat çekiyor. Ayrıca döviz kurlarındaki baskının kalkmasıyla oluşacak yükseliş bu tabloya eklendikten sonra önce yükselir mi düşer mi sorularına cevap aranmasını gerektiriyor. Yabancı kurumlar da her seçim öncesi olduğu gibi senaryolarıyla burada devreye giriyor.

Sırada Standard Chartered var. Türkiye’de seçim sonrası dolar/TL’ye ilişkin beklentilerini yayınlayan kurum, seçimin hemen sonrasına ilişkin detaylı bir ekonomik analiz yaptı.

Standard Chartered ekonomisti Farooq Pasha, seçim öncesi hızlanan teşviklere rağmen büyümenin baskılanacağını söylüyor ve 2022’de yüzde 5,6 büyüyen Türkiye’nin 2023’te yüzde 2,5 büyümesini bekliyor.

Deprem felaketlerinin de etkisi olacağı söylenirken, düşük dış talep ve seçimler, mevcut verilerde de yavaşlama emarelerinin görüldüğünü söyledi.

Teşviklerin yakın dönemde özel şubeye temel teşkil edeceği ancak yüksek enflasyonun iç talebi olumsuz etkileyeceği de belirtildi.

Seçimler yaklaştıkça teşviklerin artabileceği düşünülürken, 2023 yıl sonu enflasyon tahmini ortalama yüzde 55 olarak hesaplanıyor.

Seçim sonrasına gelindiğinde, yeni hükümetin ekonomi politikasını değiştirmemesi orta vadeli enflasyon görünümünde yukarı yönlü risklerin devam etmesine neden olacaktır.

TCMB’nin seçime kadar 50 baz puan daha indirim yapabileceği belirtilirken, mevcut hükümetin seçimden önce herhangi bir politika değişikliği yapmasını beklemedikleri belirtildi.

14 Mayıs seçimlerinin TL üzerinde önemli etkilerinin olacağının belirtildiği raporda, dolar/TL’nin forward (ileriye dönük fiyatlama)’dan daha hızlı yükselmesini beklediklerine dair açıklamalar dikkat çekti.

Dolar/TL’de ‘kim kazanırsa kazansın’ yükselişinin beklendiği belirtilirken, yükselişin seyrinin seçimin galibine göre değişeceği ve Millet İttifakı’nın seçilmesi halinde sınırlı kalabileceği belirtildi.

Değişiklik olması durumunda 2023 sonunda 20 TL dolar seviyesi açıklanırken, mevcut hükümetin mevcut politikalara devam etmesi halinde yıl sonunda 36 TL beklentisi açıklandı.

Yine İngiltere merkezli yatırım bankası HSBC’nin 14 Mayıs Türkiye seçimleri öncesi dolar/TL beklentisini yukarı yönlü revize ettiği görüldü.

Raporda banka, makroekonomik temellerin bozulmasıyla birlikte yaptığı revizyonda dolar/TL’nin yükselişinin seçimlerden sonra ‘hükümet ne olursa olsun’ hızlanacağını söylerken, HSBC CEEMEA Kur Stratejisti Murat Toprak’ın kaleme aldığı raporda, TL’deki reel aşırı değerlenme, dolar/TL’nin yıl sonunda yükseleceğine işaret etti. 21 olan beklentisi 24’e yükseldi.

Sizce 15 Mayıs’ta dolar/TL’de ne olur?

sariyerajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu