Haber

Scholz-Erdoğan görüşmesinin ardından Alman basını her iki lideri de eleştirdi: ’30 dakika skandalın eşiğinde’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamalar Almanya’da geniş yankı bulurken, Alman hükümet yetkililerine göre iki liderin görüşmesinde beş konuda ortak yaklaşım ve hedefler belirlendi.

Erdoğan’ın yaklaşık sekiz saat süren Berlin ziyareti sırasında yaptığı açıklamalar ve Scholz ile ortak basın toplantısında kendisine soru soran gazeteciye “Basın mensubu olarak bizi tehdit etmeyin” diyerek verdiği yanıt dikkat çekti. Alman basını.

Bazı yorumlarda Erdoğan’ın İsrail’e yönelik sert eleştirilerine rağmen bu kez “terörist devlet” ve “soykırım” gibi ifadeleri kullanmaması dikkat çekti.

Erdoğan’ın Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında Hamas’ı “kurtuluş örgütü” olarak tanımlamaktan kaçındığı belirtildi.

Scholz’a ağır eleştiri

Ziyaretin ardından Alman medyasında yayınlanan yorumlarda Başbakan Scholz’a da sert eleştiriler yöneltildi.

Die Zeit gazetesinde yayınlanan yorumda Scholz, Erdoğan’a İsrail karşıtı tezlerini yayma fırsatı vermekle suçlandı.

“Utanç verici bir ziyaret” başlıklı yorumda Scholz’un, yakın danışmanlarının sert itirazlarına rağmen Erdoğan’la ortak basın toplantısını onayladığı belirtildi.

Gazete, bu şekilde Erdoğan’a Hamas’la ilgili tezlerini meşrulaştırma, yayma, hatta kendisine soru soran gazeteciye “iftira” etme fırsatı verildiğini yazdı.

Yorumda, “Otokratlara karşı diplomatik olunmalı ama korkak olunmamalı” görüşüne yer verildi.

‘Scholz havuç ve sopa oyunu oynadı’

Bild gazetesinde yayımlanan analizde Scholz’un Erdoğan’la havuç-sopa oyunu oynadığı belirtildi.

Yazıda, Erdoğan’ın basın toplantısındaki konuşması irdelendi ve Türk cumhurbaşkanının Berlin’deki açıklamalarında zikzaklar çizdiği ileri sürüldü.

Erdoğan’ın kendisine yöneltilen soruya rağmen bu kez İsrail’e yönelik “nefret tiradını” dile getirmekten kaçındığı belirtildi.

“Erdoğan’ın Avrupa’da, NATO’da ve dünyada dikkat çekme ve önemli bir rol oynama çabası içinde olduğu” değerlendirmesine yer verilen analizde, şunlar kaydedildi:

“Öte yandan Scholz havuç ve sopa oyunu oynuyor. Öncelikle İsrail’in Hamas teröristleri tarafından baskına uğradığını ve bu nedenle ‘kendini savunma’ hakkına sahip olduğunu açıkça belirtti…

Ancak daha sonra Erdoğan’a Ukrayna tahıl anlaşmasında arabuluculuk yaptığı için de teşekkür etti.

Temasları kolaylaştırmak amacıyla Türklere yönelik vize kolaylığı konusunda kendisiyle görüşeceğini söyledi. Aynı şey ticaret için de geçerli ekonomi“Bu aynı zamanda aşağıdakiler için de geçerlidir:

‘Erdoğan riski göze alamadı’

Stern, “Skandalın eşiğinde 30 dakika: Şansölye’nin performansı ustacaydı” başlıklı yorumunda şu ifadelere yer verdi: “Türkiye Cumhurbaşkanı azarladı, kışkırttı ama Şansölye soğukkanlılığını korumayı başardı.”

“Recep Tayyip Erdoğan neredeyse her cümleye bir doz provokasyon kattı ama Olaf Scholz’un itiraz etmesine neden olacak kadar ileri gitmedi.” ifadesine yer verilen yazıda, Erdoğan’ın Türk-Alman ilişkilerinin kötüleşme riskini göze alamayacağı ifade edildi.

Yorumda, yaklaşık yarım saat süren basın toplantısının her saniyesinin gergin geçtiğine dikkat çekilerek, “Bu yarım saatin sonunda Erdoğan’ın bir Alman gazeteciye sorusu nedeniyle hakaret etmesi açıkça ortaya çıktı. sinirlerinin Şansölyeninkinden daha fazla yıprandığını. Hareketsiz bir yüz ifadesiyle orada duruyordu. “Bu duruşun soğukkanlılığının bir ifadesi olduğunu söylemek mümkün.”

‘Erdoğan, Hamas rehineleri için ağırlığını koyabilir’

Rhein Zeitung gazetesinde yer alan yorumda, “Sinir bozucu insanlarla konuşmanın siyasetin bir parçası olduğu” vurgulanarak, Türkiye ile Almanya arasındaki ciddi ekonomik ve insani ilişkilere dikkat çekilerek, Scholz’un bu konuyu gündeme getirmesinin söz konusu olmadığı savunuldu. Erdoğan’la görüşmekten kaçının.

Gazeteye konuşan Alman diplomatlara göre, “Erdoğan’ın zorbalığına rağmen Türk hükümetiyle hâlâ işleyen ve güvenilir ilişkiler var” ve görünen o ki Türkiye, AB’ye yakınlaşmak istiyor.

Erdoğan’ın Almanya ile ekonomik ilişkileri tehlikeye atmak istemediğine işaret edilirken, Hamas’ın elindeki rehinelerin kurtarılmasının hâlâ Alman hükümetinin en önemli önceliklerinden biri olduğu belirtiliyor.

Gazetenin yorumunda, “Berlin’deki diplomatlar şundan emin: Erdoğan, rehinelerin kurtarılması konusuna ağırlığını koyabilir.”

Liderler hangi konuda anlaştı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin ziyareti, Türkiye ile Almanya arasında Gazze konusunda yaşanan görüş ayrılıklarını çözemedi.

Ancak Alman yetkililere göre toplantıda, sistematik olmayan göçle mücadele, enerji, iklim değişikliği gibi konularda işbirliğinin geliştirilmesine karar verildi.

Alman kaynaklar, Erdoğan’la dış politika konularını doğrudan görüşme fırsatı veren ziyaretin faydalı olduğuna dikkat çekerek, görüşmede Türkiye ile Yunanistan arasındaki normalleşme süreci ve İsveç’in NATO üyeliğinin de ele alındığını ifade etti.

Hükümet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Erdoğan-Scholz görüşmesinde ikili ilişkiler ve dış politikaya ilişkin şu 5 konuda ortak yaklaşım ve hedefler belirlendi:

1-Enerjide işbirliği

Alman yetkililer, Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle bölge için bir “enerji merkezi” haline gelebileceğini söylerken, iki taraf arasında bu konuyla ilgili müzakerelerin devam edeceğini kaydetti.

Toplantıda iklim hedeflerine ulaşmak için iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi de ele alındı.

Almanya, Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve iklim hedeflerine ulaşabilmesi için Uluslararası İklim Girişimi fonlarının kullanımını desteklemeyi teklif etti.

2- Düzensiz göçle mücadele edin

Türkiye’den Almanya’ya gidip sığınma başvurusunda bulunan ancak başvuruları kabul edilmeyenlerin geri dönüşü için aktif bir mekanizma oluşturulması amaçlanıyor.

Bu amaçla, her iki ülkenin de kabul edebileceği bir anlaşmaya varılması amacıyla iki ülke içişleri makamları arasında kurulan yeni çalışma grubunun çalışmalarının hızlandırılmasına karar verildi.

3-Deprem bölgelerine yardım

Alman hükümeti, 6 Şubat depreminin Türkiye’de yarattığı büyük yıkımın ardından bölgenin yeniden inşasına destek vermeye devam edecek. Almanya özellikle eğitim altyapısının yeniden inşasını destekleyerek katkıda bulunacak.

4-Almanya’da imamlara eğitim

Alman iç siyasetinin en tartışmalı konularından biri olan Türkiye’den Almanya’ya imam gönderiminin sona erdirilmesi konusunda Erdoğan ile Scholz arasında ortak mutabakata varıldı.

Almanya’daki Türk cemaatine ait camilerde görev yapacak imamların burada eğitim almış imamlardan seçilmesi, Almanya’da imam eğitiminin yaygınlaştırılması ve Türkiye’den Almanya’ya imam gönderilmesinin kademeli olarak sonlandırılması konusunda anlaşmaya varıldı.

5-Ermenistan-Azerbaycan barışı

Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerindeki son gelişmeleri ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki uçurumun açılması ihtimalini değerlendiren cumhurbaşkanları, bu yıl içinde Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış anlaşmasının imzalanması için çaba gösterilmesi gerektiği konusunda hemfikir.

İsveç’in NATO’ya onay beklentisi

Alman hükümet kaynaklarının verdiği bilgiye göre Scholz ve Erdoğan, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını derhal sonlandırması gerektiği konusunda hemfikir.

Ayrıca Türkiye ile Yunanistan arasında son aylarda hızlanan görüşme trafiği ve bağlantıların normalleştirilmesine yönelik çabalar da görüşüldü.

Scholz, Ankara ile Atina arasında kaydedilen bu yeni olumlu ivmeyi desteklediklerini vurguladı.

Erdoğan-Scholz görüşmesinde İsveç’in NATO üyeliği konusu da detaylı olarak ele alındı.

İsveç’in NATO’ya üyeliğinin tüm ittifak açısından kazanç olacağını vurgulayan Scholz, Türkiye’deki onay sürecinin hızla tamamlanması yönünde beklentilerini iletti.

Alman yetkililer, Scholz’un görüşmede Almanya’nın İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin tutumunu net bir şekilde anlattığını, ayrıca Gazze’deki insani durum ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik çabaların da ele alındığını kaydetti.

Alman kaynaklar, çatışmanın büyüyüp bölgesel çatışmaya dönüşmemesi için neler yapılabileceğinin tartışıldığını belirtirken, “Gazze Şeridi ve Ortadoğu’daki çatışmaya ilişkin geleceğe yönelik perspektiflerin de toplantıda ele alındığı bilgisini paylaştı. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu