Ekonomi

ABD fabrika siparişleri Mayıs ayındaki sürpriz düşüşle geriledi

ABD imalat sektörü Mayıs ayında şaşırtıcı bir şekilde yeni siparişlerde düşüş kaydetti. Ticaret Bakanlığı Nüfus Sayım Bürosu’na göre fabrika siparişleri Nisan ayındaki %0,4’lük artışın aksine %0,5 oranında düştü. Bu düşüş, %0,2’lik bir artış öngören ekonomistlerin beklentilerini boşa çıkardı.

ABD ekonomisinin %10,3’ünü oluşturan imalat sektörü, artan faiz oranları ve mallara olan talebin azalması nedeniyle şu anda zorluklarla karşı karşıya. Bir önceki hafta açıklanan verilere göre imalat sektörü ilk çeyrekte yıllık bazda %4,3 oranında küçülürken, gerilemenin önemli bir kısmı dayanıklı tüketim malları siparişlerindeki azalmaya bağlandı.

Tedarik Yönetimi Enstitüsü’nün imalat PMI değeri de Haziran ayında düşüşün devam ettiğini gösterdi. ISM, mevcut para politikası ve diğer mevcut koşulların etkisini gerekçe göstererek imalatçıların sermaye ve envanter yatırımları konusunda isteksiz olduğunu kaydetti.

ABD Merkez Bankası geçen Temmuz ayından bu yana gecelik gösterge faiz oranını %5.25 ile %5.50 arasında tutarken, enflasyonla mücadele amacıyla 2022’den bu yana politika faizini toplam 525 baz puan artırdı.

Mayıs ayında makine siparişlerindeki %0,5’lik düşüş ve elektrikli ekipman, ev aletleri, bileşenler ve ana metal siparişlerindeki düşüşler gerilemenin ayrıntıları arasında yer aldı. Ancak, ulaşım ekipmanları ve fabrikasyon metal ürünleri siparişlerinde artış kaydedilmiştir.

Ayrıca, mamul mal sevkiyatları %0,7 oranında düşerken, fabrika stoklarında %0,2’lik hafif bir artış görüldü. Fabrikalardaki tamamlanmamış siparişlerde de %0,2’lik mütevazı bir artış yaşandı.

Hükümet ayrıca, işletmelerin ekipman harcamalarının önemli bir göstergesi olan uçak hariç savunma dışı sermaye malları siparişlerinin Mayıs ayında %0,6 oranında azaldığını teyit etti. Ancak, söz konusu temel sermaye mallarının sevkiyatı %0,6 oranında azalarak, daha önce bildirilen %0,5’lik düşüşten biraz daha fazla azalmıştır.

Ayrıca, savunma dışı sermaye malları siparişleri ilk tahmin edilen %0,9’luk düşüş yerine %1,0 ile daha büyük bir düşüş göstermiştir. Bu malların sevkiyatı da daha önce bildirilen %1,5’e kıyasla %1,6’lık bir düşüşle beklenenden daha fazla azaldı.

Bu rakamlar, iki çeyrek üst üste yaşanan daralmanın ardından ilk çeyrekte ılımlı bir toparlanma gösteren gayri safi yurtiçi hasıla raporunda işletmelerin ekipman harcamalarının hesaplanmasına katkı sağlaması açısından büyük önem taşıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

akpinarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu